Dit is het populairste Zweedse automerk

Als we aan een Zweeds automerk denken, denken we gelijk aan Volvo. Deze auto staat bekend om zijn veiligheid en betrouwbaarheid, waardoor deze auto massaal wordt verkocht of wordt geleaset op basis van financial lease. Toch bestaat de auto-industrie in Zweden niet alleen maar uit de fabrieken van Volvo. Door de jaren heen zijn er een aantal Zweedse automerken uit de grond gestampt, die we hieronder zullen bespreken.

1 Volvo

Verreweg is Volvo het populairste Zweedse automerk. Tegenwoordig worden de Volvo’s niet meer in Zweden geproduceerd, maar in China. We herkennen de Volvo vooral van zijn veiligheid, wat de twee eigenaren erg belangrijk vonden in een auto. Wil jij ook rijden in zo’n fijne bolide? De Volvo XC90 financial lease je al vanaf 425 euro. Wanneer je liever in een kleinere auto rijdt dan de XC90 die ook nog eens een stukje zuiniger is, dan is de XC60 ook een goede optie. De Volvo XC60 financial lease je al vanaf 245 euro. Naast de Volvo zijn er nog een aantal Zweedse merken die jou waarschijnlijk ook wel bekend in de oren klinken. Deze worden hieronder benoemd.

2 Saab / NEVS

Saab is de afkorting voor Svenska Aeorplan Aktie Bolaget. Dit automerk is opgericht na de Tweede Wereldoorlog en bouwde voorheen gevechtsvliegtuigen. Toen de oorlog was afgelopen, was hier minder vraag naar. Daarom ging Saab over op auto’s en de eerste auto van Saab was een feit, de 92. In 1969 ging Saab fuseren met Scania en vervolgens kwam het merk in handen van General Motors en Investor AB. Een aantal jaar later, in 2010, werd Saab verkocht aan het Nederlandse automerk Spyker. Dit liep echter niet op rolletjes en later werd Saab overgenomen door het Chinese automerk NEVS. De auto’s van NEVS zijn volledig gericht op elektriciteit.

3 Koenigsegg

De Koenigsegg staat bekend om zijn snelle en sportieve auto’s. De oprichter van het automerk, Christian Koenigsegg, had een jongensdroom en maakte deze in 1994 waar. Hij wilde namelijk de snelste auto ter wereld maken. Dat is hem gelukt: hij heeft al wat snelheidsrecords verbroken een aantal jaar geleden. Nu gaat hij opnieuw de strijd aan met de Bugatti en de SSC Tuatara. Oh ja, je zult vast niet verstelt staan dat deze sportauto’s flink wat geld kosten.

4 Caresto

De toffe auto’s van Caresto zien we eigenlijk te weinig. Dit autobedrijf begon auto’s te herstellen zoals de oldtimer Hot Rods. De eigenaar van Caresto – Leif Tufvesson – heeft eerst ervaring opgedaan bij Volvo en Koenigsegg, waarna hij zelf zijn eigen automerk heeft opgericht genaamd Caresto. De auto’s van Caresto hebben daarom ook veel weg van de auto’s van Volvo. Daarnaast hebben ze ook de Audi RS6 van Jon Olsson, de Batmobile en de Volvo Hot-Ross weten te realiseren.