De vleermuis: een eng beest, of juist een nuttig diertje?

Tijdens de zwoele zomeravonden buiten zitten is heerlijk. Dan is het lekker afgekoeld en kun je het prima tot in de late uurtjes volhouden. Maar niet alleen de mensen komen in de avond naar buiten, ook vleermuizen. Je ziet dan ook regelmatig iets snels boven je hoofd voorbijvliegen. Maar, hoeveel vleermuizen wonen er eigenlijk in een gemiddelde stad? Hieronder lees je alles over dit bijzondere diertje.

Zo ziet de vleermuis eruit

Heb je weleens een vleermuis van dichtbij gezien? Het heeft het lijfje van een soort muisje met vleugels. De armen en benen van de vleermuis zitten verstopt in de vleugels, zodat het diertje kan vliegen. Met zijn scherpe tanden kan hij er misschien een beetje eng uit zien, maar dat is de vleermuis allesbehalve. Een vleermuis is eigenlijk juist ontzettend nuttig.

Een echte insectenliefhebber

Een vleermuis is namelijk dol op insecten. Hij gaat in de avond dan ook op jacht naar insecten op deze op te kunnen smikkelen. Wist je dat een vleermuis zo veel insecten op eet, dat samen ongeveer een kwart van zijn gewicht weegt? Je kunt dan wel nagaan hoeveel insecten dat zijn. En dat allemaal in één nacht! Dat is een prettig idee, want zo hebben wij als mensen veel minder last van deze vervelende insecten.

Hier leven vleermuizen

Vleermuizen kun je tegenkomen in heel Nederland. Je vindt ze vooral in de buurt van gebouwen, bossen, grotten of wateren. In maar liefst iedere dorp of stad kun je ze dan ook spotten. Ze leven hier voornamelijk in de spouwmuren van huizen. In totaal komen er maar liefst achttien vleermuissoorten voor in Nederland. Je zult nu denken: dan leven er ontzettend veel vleermuizen in Nederland. Helaas is niets minder waar: de vleermuis wordt namelijk zelfs bedreigd.

Vleermuizen worden bedreigd

Tegenwoordig zijn er steeds meer woningeigenaren die hun huis laten isoleren. Dat is niet zo’n gek idee, want dit is beter voor het milieu en je bespaart er een hoop stookkosten mee. Toch heeft het ook een keerzijde: wanneer de spouwmuren ook worden geïsoleerd, wordt de verblijfplaats van de vleermuis vernietigd. Vleermuizen leven namelijk in de spouw van huizen en wanneer daar isolatie in wordt gespoten, is de kans op overleving van deze diertjes klein. En dat komt helaas vaak voor.

Natuurinclusief bouwen biedt een oplossing

Gelukkig is hiervoor een goede oplossing gevonden: bouwen aan de hand van natuurinclusiviteit. Hiermee wordt er gebouwd terwijl het behoud van de natuur in het achterhoofd wordt gehouden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van vleermuistillen in de wijk of een inbouwvleermuiskast voor in de gevel. Hierdoor creëer je een verblijfplaats voor de vleermuis, zodat ze alsnog ongestoord kunnen leven in jouw woning. Dit wordt ook wel natuurinclusief bouwen genoemd.